Cum putem birui mai uşor patimile şi cum cel rău se îndepărtează de la noi

Întotdeauna cărţile cu învăţătură duhovnicească a Sfinţilor Părinţi au constituit o călăuză şi hrană spirituală pentru adevăraţii credincioşi, indiferent că ei au fost din cinul monahal sau mirenesc. Iată că şi Patericul Egiptean – cartea cu învăţături a Părinţilor nevoitori în pustia Egiptului – reprezintă un izvor cu apă duhovnicească, ce stinge setea sufletului însetat de Dumnezeu. Chiar dacă în mare parte învăţăturile şi povestirile din această carte sunt pentru monahi, totuşi, ele sunt de mare folos şi pentru creştinii mireni. Astfel, am extras câteva învăţături din această carte, prin care nădăjduim să dobândiţi folos duhovniceasc.

Iată ce ne sfătuieşte avva Agathon: „Cei care se nevoiesc la ascultare în mănăstire, în viață de obște, (dar şi cei care ascultă de duhovnic, de preot) mai repede biruiesc patimile, căci prin muncă, răbdare, ascultare și tăierea voii lor, lovesc patimile chiar în piept și în cap și, prin aceste lovituri repetate, au posibilitatea să le omoare desăvârșit.

Cei care sunt în singurătate, lupta este numai împotriva gândurile, de aceea omorârea patimilor în singurătate se prelungește mult timp și aproape întotdeauna ea nu este propriu-zis o omorâre, ci o amorțire pentru un anumit timp, până când nevoitorul se va întâlni din nou cu cauzele patimilor. Atunci patimile se aprind repede ca fulgerele și de nu se va trezi cineva cu putere mare, rugăciune și post aspru, nu rămâne nevătămat. Căci şi oala cu mâncare, când se află pe foc, nu se apropie de ea musca. Dar când se răcește vine musca și se așează în ea și strică toată mâncarea. Tot astfel și călugărul, ascultătorul – dar şi mireanul – care este aprins cu focul Duhului Sfânt, de el nu se poate apropia răul ca să-i strice frumusețea sufletească.”

Iar acest foc se poate menţine în viaţa şi inima noastră prin rugăciune stăruitoare, prin venire la biserică, prin post, prin spovedanie, prin milostenie, prin Sfânta Împărtăşanie şi prin alte nevoinţe duhovniceşti, care îl sperie pe diavol şi-i îndepărtează puterea lui rău făcătoare de la noi.

Preasfinţitul PETRU

Episcop de Ungheni şi Nisporeni