Umblați cu discernământ și nu vă irosiți timpul prin osteneli fără măsură

Vă sfătuiesc să aveți în toate discernământ și înțelepciune în toate. Feriți-vă de extreme. Nevoința trebuie să se facă cu măsură. Cel ce nu are virtuți mari și se nevoiește asemenea celor desăvârșiți, vrând să trăiască cu asprime, precum Sfinții Asceți, se primejduiește să fie luat în stăpânire de mândrie și să cadă. Pentru aceasta, umblați cu discernământ și nu vă irosiți timpul prin osteneli fără măsură. Amintiți-vă că nevoința trupească este un simplu ajutor dat sufletului, ca să ajungă la desăvârșire. Pentru a ajunge la desăvârșire este nevoie mai ales de nevoința sufletului.

Nu întindeți coarda peste măsură. Să știți că nu puteți să-L zoriți pe Dumnezeu să vă dea darurile Sale. Doar atunci când vrea El. Tot ceea ce primim este un dar al milostivirii lui Dumnezeu.

Nu căutați să ajungeți la măsuri înalte prin nevoințe mari, fără să aveți virtuți, pentru că vă primejduiți să cădeți în înșelare din pricina mândriei și îndrăznelii. Cel care vrea harisme și stări duhovnicești înalte, fiind încă împovărat de patimi, ca un fără de minte și mândru, cade în înșelare. Mai înainte de toate trebuie să se nevoiască pentru curățirea sa. Dumnezeiescul Har dăruiește harismele, ca o răsplata, celor care s-au curățit de patimi. Îi cercetează fără zgomot și în ceasul când nici nu se gândesc.

Sfântul Ierarh Nectarie

Sfaturi și învățături sfinte