Tinerețea este un mare dar, o mare responsabilitate și o mare încercare

Tinerilor, acum voi trăiți acum cea mai frumoasă perioadă din timpul vieții unui om. Tinerețea este un mare dar, o mare responsabilitate și o mare încercare, însă și un mare examen. Este o perioadă în care dați multe examene și cele mai importante examene sunt cele ale vieții.

Voi, tinerii, sunteți cei mai vânați dintre toți! Consumul exagerat de orice, atracțiile noilor tehnologii, ideologiile de gen sau anti-familie, toate sunt menite, în primul rând, capturării voastre. Tinerețea voastră este „marfa” cea mai râvnită de stăpânitorii acestei lumi! Trebuie să conștientizați acest lucru. Mintea, inima și trupul vostru sunt râvnite de cei fără scrupule care vor să le colonizeze, să le paraziteze cu ideologiile lor stricate, cu darurile lor otrăvite, cu „drogurile” lor virtuale sau reale.

Sunt multe feluri de „droguri” prin care râvna tinerească este secătuită. Unul dintre ele este tehnologia digitală. Iubiți tineri, nu va lăsați gârboviți de telefoanele și Ipad-urile voastre! Ridicați privirea din ecran! Priviți, cu atenție, în jur, la chipurile celor din jur, înălțați privirea în sus, către cer. Hrăniți-vă năzuințele nobile, înalte alte sufletului, nu pe cele josnice! Nu vă lăsați murdăriți de „cultura” desfrâului, a senzualității care se revarsă acum peste tot, căutând să nu lase nici un loc, nici un suflet neîntinat…

Luați aminte la vremurile în care trăim, cultivați-vă discernământul, iubiți-vă unii pe alții în Hristos, iubiți-vă patria, iubiți pe eroii noștri, iubiți-vă înaintașii de la care ați primit o moștenire, iubiți-vă părinții, iubiți-vă aproapele vostru aflat în nevoi! Fiți ca acei tineri cărora Sfântul Apostol Ioan, Apostolul Iubirii, le adresa aceste cuvinte: „Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteţi tari şi cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi şi aţi biruit pe cel viclean… (1 Ioan 2, 14).”

Episcopul Macarie al Europei de Nord