Sfaturi și învățături mântuitoare pentru bărbați și femei

Tu, bărbatule, dacă vrei să ți se supună femeia precum Biserica lui Hristos, ai și tu grijă de ea, la fel cum Hristos are față de Biserică!

Și chiar dacă trebuie să-ți dai sufletul pentru ea, chiar dacă ai suferi pentru ea, să nu te dai în lături. Și chiar dacă pătimești pentru ea ceva, să nu o ocărăști. Că nici Hristos nu a făcut aceasta. Chiar dacă te privește de sus, chiar dacă este supărată, chiar de o vezi disprețuindu-te, poți s-o aduci la picioarele tale dacă ai multă purtare de grijă pentru ea și dragoste și bunăvoință. Căci nimic nu este mai tare decât lanțurile dragostei.

Arată-i soției tale că are un mare preț pentru tine și că, de dragul ei, vrei să stai mai mult acasă decât în oraș. Respect-o mai presus decât pe prietenii tăi și mai presus decât pe copiii pe care ți i-a născut, și iubește-i pe acești copii de dragul ei.

Și voi, femeilor, să știți că nimic nu are mai multă influență și tărie pentru a-l echilibra și a-l conduce pe bărbat ca femeia lui. Bărbatul va afla mai puțină încredere la prietenii săi sau la învățați decât la sfaturile femeii sale, dacă sunt sincere și cu dragoste spuse.

Căci extrema tandrețe pe care o are un bărbat pentru femeia sa îl face să primească sfaturile ei cu multă plăcere. Femeia este însoțitoarea bărbatului la masă, la pat, la procrearea copiilor și la tot lucrul cel bun. Ea este păstratoarea secretelor lui, a hotărârilor lui. Atașată cu totul de bărbatul ei, ea îi este așa de unită precum este capul cu trupul.

Sfântul Ioan Gură de Aur