- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Postul are beneficii sufletești și trupești deopotrivă

Expresia „stil de viaţă sănătos” este întâlnită la fiecare pas. Cu toate acestea, din păcate, prea puţine persoane au tăria de a renunţa la vechile obiceiuri şi de a merge pe drumul care ţine departe de medici şi spitale. Și e atât de uşor să previi bolile şi să trăieşti frumos! Iată ce ne sfătuieşte în acest sens arhicunoscutul doctor Pavel Chirilă: „Întâi de toate să știm că în privința îmbolnăvirii de cele mai multe ori pe primul loc se află stresul, care are un efect puternic asupra vieţii psihice, apare brusc şi de multe ori în momente în care nu ai pe cine să te sprijini. De aceea, trebuie să facem tot posibilul să evităm situaţiile stresante! Apoi, abuzul de proteine de origine animală este factor oncogen, adică favorizează instalarea sau răspândirea cancerului, dar și-a altor boli în organism. De aceea perioadele de post sunt mai mult decât binevenite nu doar din punct de vedere spiritual, dar și trupește, și fiziologic. Așadar, abuzul de proteine de origine animală e factor oncogen.

De asemenea și zahărul alb rafinat stimulează factorul de creştere celulară, creează aciditate în corp, care este tot un factor cancerigen.

Dar e bine să știm că la îmbolnăvire duce nu doar modul cum ne alimentăm, ci și ci şi poluarea electromagnetică, adică abuzul de telefoane mobile, de wireless, antenele de la televiziuni, calculatoarele. De aceea în perioadele sfintelor posturi se recomandă ca să abținem de la televizor, calculator, etc.

În plus, trebuie să amintim și faptul că printre cele zece reguli de aur de prevenire a bolilor, cap de afiș o ține anume postul”.

Iată așadar, lucruri lămuritoare despre necesitatea, folosul și importanța postului spuse nu de un preot, ci chiar de un medic. De aceea, dacă nu dorim să ținem postul pentru un scop duhovnicesc, să-l ținem măcar cu scop terapeutic trupesc, iar după aceasta îi vom înțelege și folosul spiritual.

Prot. Ștefan RÎMBU