Pentru ca internetul să rămână „prietenul” tău, fii atent și respectă niște reguli

Internetul este un loc unde poți comunica cu lumea, te poți juca sau poți găsi informații care te ajută să înveți la școală. Pentru ca Internetul să rămână prietenul tău, pentru a evita pericolele care te pândesc în rețea trebuie să fii atent și să respecți niște reguli.

Timpul petrecut pe internet zboară neobservat. Jocurile și timpul petrecut cu această ocupație  nu trebuie să afecteze performanțele școlare și nu pot înlocui timpul petrecut cu familia și prietenii.

Poartă-te politicos pe Internet, de parcă persoana cu care comunici este în fața ta. Nu da nici unei persoane întâlnite pe Internet informații personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, școala la care înveți, locul de muncă al părinților, detalii de pe cardurile bancare, etc..

Pe Internet există oameni care urmăresc scopuri diferite, uneori aceste scopuri sunt criminale.  Datele privind identitatea lor (nume, sex, vârsta etc.) sunt deseori false, ei procedează astfel pentru a pătrunde mai ușor într-un grup de tineri. Ca să eviți orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întâlnit pe Internet. Discută mereu cu părinții, chiar dacă ai senzația de frică sau frustrare.

Evită să te întâlnești cu persoane necunoscute, cu care ai comunicat pe Internet. Dacă vrei să te întâlnești în mod real cu persoana cunoscută pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunță-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public. Nu accepta niciodată să mergi singur.

Informația de pe Internet nu întotdeauna corespunde adevărului. Fii inteligent, folosește și alte surse (cărți, discuții cu adulții) și creează-ți propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals.

Stai pe Internet cât crezi tu că este necesar și nu altcineva. Nu ești obligat să citești, să vizualizezi ceea ce-ți provoacă neplăcere sau teamă.

Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, obscene nici unei persoane indiferent de situația de conflict în care te găsești.

Sursa: Avocatul poporului