Păcatul își are originea în gânduri

Ortodoxia ia gândirea foarte în serios. Puritatea inimii este în primul rând puritatea gândirii. Prin urmare, încă de la naștere, Biserica are grijă deja de gândurile viitoare ale unei persoane.

Pentru a proteja capul unui viitor creștin de gândurile rele, Biserica pune o cruce pe capul celui care este botezat și îl ocrotește în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, pentru ca până la sfârșitul lui zilele sale ar avea gânduri bune despre Ierusalimul Ceresc.

Păcatul își are originea în gânduri. Un gând păcătos poate apărea în mai multe feluri: la sugestia diavolului, prin trup, memorie, viziune etc. Un pretext este o ofertă de „bunuri” fără lege pentru mintea noastră. Este clar că este frumos ambalat, adică promite pace, bucurie, restabilire a dreptății etc. Această etapă nu este un păcat. Ni se oferă doar: dacă vrei – cumpără, dacă vrei – nu. Este la latitudinea individului să decidă.

Sfatul principal din etapa inițială este să nu acceptați acest gând. Trebuie bătut cu rugăciune și cu un gând bun. Capul urgent, fără întârziere, trebuie ocupat cu unul creativ. De exemplu, amintirea de păcatele tale, amintirea poruncii, amintirea morții lui Hristos pe cruce și a Învierii. Amintiți-vă de Judecata de Apoi. Întoarce-te către Domnul cu rugăciune fierbinte.

Sursa: Uniunea Jurnaliștilor din Ucraina