Milostenia are mare putere

Un om era foarte milostiv și avea și copii, pe care-i povățuia întotdeauna să fie evlavioși, să meargă la biserică, să facă milostenie și altele. Și acesta dăduse poruncă femeii sale că atunci când veneau săracii în casă, să-i miluiască, iar când se ducea la piață și-i găsea pe saraci, să-i aducă în casă și să-i găzduiască. Într-o zi, acolo unde dormea, a văzut în vis un om care i-a spus: ,,Urmează-mă!”

Într-adevăr, l-a urmat. Pe când mergeau însă pe cale, călăuza sa a dispărut, iar el s-a aflat singur, s-a uitat în jur, și a văzut că-l vânează demonii. A alergat ca să scape, și de teamă a intrat într-o casă. În timp ce demonii se străduiau să spargă porțile, să intre și să-l răpească, a văzut trei oameni care s-au arătat în fața lui și i-au spus: „Nu te teme, nu vei pățimi nimic, noi te vom ocroti!” Demonii, privindu-i pe aceștia, au dispărut. Atunci, el i-a întrebat:

– Ce sfinți sunteți, de ați venit să mă ajutați, ca să vă fiu recunoscător și să vă aprind o lumanare?

Aceia i-au raspuns:

– Suntem cei pe care ne-ai luat din piețe și ne-ai găzduit în casa ta, când n-aveam unde să râmânem! Ne-ai ajutat atunci tu, acum te ajutăm noi.

De aceea dragii mei să știți că milostenia este răsplătită și în lumea aceasta și însutit în cealaltă. Să luăm aminte întotdeauna la săraci și să-i ajutăm, pentru că aceștia mijlocesc pentru noi la Dumnezeu. Milostenia are mare putere. Dumnezeu Se odihnește în milostenie mai mult decît în orice altă virtute. Dacă faci milostenie, vei găsi milostenie!

Milostenia nu se face doar cu lucruri materiale, ci mai mult cu lucruri duhovnicești. V-ați gândit vreodată să vă rugați pentru sufletele care sunt sub osânda lui Dumnezeu? Pentru aceste suflete cine se va ruga? În aceasta constă cea mai mare milostenie!Aceasta este milostenia cea mai înaltă, pe care trebuie și poate s-o ofere tot creștinul.

                                                                                                                    Avva Efrem Filoteutul

                                                                                                                          Sfaturi duhovnicești

Editura Egumenița, 2012