În Ortodoxie cel mai însemnat lucru este dragostea, nu dreptatea

Uneori, râvna multora pentru Ortodoxie poate fi atât de exagerat, încât duce la situaţii de dizbinare şi nu de pace şi dragoste. Oricât de multă „dreptate” ai avea într-o chestiune sau alta, trebuie să proce­dezi şi cu diplomaţie, adică cu dreaptă socoteală, cum ne îndeamnă cuviosul Antonie cel Mare. 

În Ortodoxie primul şi cel mai însemnat lucru nu este nicidecum „drep­tatea”, ci dragostea creştinească, buna înţelegere şi armonia. Majoritatea din cei care s-au ţinut doar de dreptate au ajuns la prăbuşire, pentru că nu au avut temelia dragoste. Lipsit de dra­goste creştinească şi de milă, intri uşor într-o fundătură, înstrăinându-i inutil pe cei din jur şi, în final, rămâi singur cu dreptatea şi cu îndreptă­ţirea de sine.

Unii zic fără bună ştiinţă că principala primejdie pentru Biserică astăzi este lipsa stricteţii şi a dreptăţii. Nu fraţilor, primejdia principală în care se află astăzi Biserica este că am pierdut gustul să mai savurăm din plin şi corect duhul adevărat al dragostei creştine, care este inima Ortodoxiei.

Fraţilor, scopul meu nu este să vă înspăimînt prin aceste cuvinte, ci vă atrag atenţia la ce se petrece în jurul nostru.

Părintele Serafim Rose

Sursa: Cuvântul Ortodox