- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Icoana Maicii Domnului „Pantanasa” – vindecătoare de boala cancerului

Icoana făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu ,,Pantanasa”, este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea, şi a fost adusă de la Nea Skiti de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul la mănăstirea Vatoped.

Prima dovadă că această icoană are un har deosebit a fost următoarea întâmplare: Într-o zi un tânăr din Cipru a intrat în biserică să se închine. Îndreptându-se către icoană, Gheronda Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinţilor că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.

De menţionat în mod deosebiteste că această icoană are de la Dumnezeu şi harul deosebit de a vindeca înfricoşătoarea boală a cancerului. Sunt cunoscute foarte multe cazuri de canceroşi vindecaţi recent, după citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domnului Pantanassa. Pentru o mai bucă cunoaştere, ce ne-ar mări evlavia faţă de Maica Domnului şi a ne face mai credincioşi în puterea tămăduitoare a maicii Domnului prin Sfintele ei icoane, vom înşirui cîteva minuni săvârşite de icoana Maicii Domnului Pantanasa, culese din bogata arhivă a Mănăstirii Vatoped.

 

 

 

 

 

 

 

Bineînţeles că la aceste minuni, dar şi la altelea nenumărate care nu le-am înşiruit aici, a contribuit nu doar citirea paracliselor şi acatistelor, şi simpla sărutare a icoanei, şi ungerea cu undelemn din candelă, ci a contribuit credinţa că Maica Domnului poate să ne ajute prin icoanele ei.

(Mărturie athonită în România, Sfânta Mare Mănăstire Vatopedi, Muntele Athos, 2004, 188-193)

Sursa: Doxologia