De ce e importantă pomenirea numelor la Proscomidie?

Iubiți credincioși,

În nenumărate rânduri, cu ocazie de predică, dar și-n unele articole din Ziarul Eparhial ,,Cuvântul Ortodox” sau de pe site-ul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, am vorbit despre IMPORTANȚA, NECESITATEA ȘI FOLOSUL pomenirii la proscomedie a numelor, atât pentru cei vii, cât și pentru cei răposați.

Zilele acestea, citind într-o carte intitulată MINUNI ȘI DESCOPERIRI DIN TIMPUL SFINTEI LITURGHII, am găsit o istorisire interesantă care vorbește tot despre folosul pomenirii la Proscomedie.

Iată și istorisirea dată, pe care sper că o veți citi cu atenție și veți lua aminte cele ce relatează.

,,Părintele Sava Duhovnicul, o personalitate contemporană atonită (1821-1908), părea, cu trupul lui firav, un neînsemnat călugăr. Însă când slujea, chipul lui lumina ca lumina unui înger.

La proscomidie, pomenea nume „fără de număr”. Folosea un disc foarte mare şi pentru două-trei ore scotea părţi şi pomenea neîntrerupt.

‒ Sfinte părinte, te oboseşti mult cu atâtea nume, îi spuneau din dragoste câţiva părinţi.

‒ Nu obosesc, răspundea acela. Din contră, simt o mare bucurie. Se folosesc mult cei pomeniţi. Folosinţa lor e bucuria mea.

Tânăr fiind încă, părintele Sava a primit o descoperire prin care Dumnezeu i-a arătat cât de mult se folosesc sufletele adormiţilor prin pomenire. A scris-o puţin înaintea adormirii sale, ca un răspuns pentru cei care îl întrebau de ce pomeneşte atâtea nume.

„În 1843 mi-au dat câteva nume pentru 40 de liturghii. În ziua în care urma să fac ultima liturghie, aşteptând duhovnicul meu ca să pot citi rugăciunile începătoare, m-am sprijinit de strană, am aţipit şi am văzut acest vis: eram îmbrăcat cu veşmântul meu preoţesc şi stăteam în faţa sfintei mese, deasupra căreia era aşezat Sfântul Disc plin de Sângele lui Hristos. Văd atunci un înger al Domnului, în chip de preot, care a luat hârtia cu numele de la proscomidie şi s-a apropiat de Sfânta Masă. Acolo, după ce a pus hârtia lângă sfântul disc, a luat linguriţa şi a înmuiat-o în Sângele lui Hristos şi a şters un nume, şi tot aşa până hârtia rămăsese curată.

După Sfânta Liturghie am amintit despre acest vis duhovnicului meu care mi-a spus:

‒ Tu nu eşti vrednic ca să li se ierte păcatele acelora pe care i-ai pomenit. Prin credinţă au luat iertare de păcate.

Acest vis este motivul pentru care pomenesc numele tuturor”.

Astfel, cunoscând de mult timp folosul și importanța pomenirii la Proscomedie, doresc să amintesc faptul, nu ca o laudă, ci ca o adeverire de ai încredința pe credincioșii că ori de câte ori slujesc și timpul îmi permite, pomenesc și scot părticică din prescură pentru fiecare nume în parte pentru toți cei ce au lăsat numele să fie pomenite, la Proscomedie sau Salindare. Or, acest fapt de mare folos duhovnicesc, pomenirea numelor la Proscomedie, se petrece zi de zi la Catedrala Episcopală din Mun. Ungheni, întrucât aici săvârșim zi de zi Sfânta Liturghie, la fel cum se săvârșește și în Sfintele Mănăstirii.

Cu dragoste creștină și grijă părintească,

PETRU,

Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni