Capul Bisericii Ortodoxe a Greciei regretă scindarea ortodoxiei și nădăjduiește la restabilirea relațiilor de împăcare cu Biserica Ortodoxă Rusă

Arhiepiscopul Ieronim i-a invitat în Grecia pe deputații ruși și tinerii ortodocși ruși. Cu toate acestea, el nu își poate schimba încă poziția cu privire la „problema ucraineană”.

Capul Bisericii Ortodoxe din Elad, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Grecii, Ieronim regretă ruptura din Ortodoxie și speră să restabilească comunicarea euharistică cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (IAP), deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Gavrilov, relatează RIA Novosti.

Întâlnirea dintre Gavrilov și Arhiepiscopul Ieronim a avut loc pe 25 mai și, potrivit oficialului rus, discuția, printre altele, a fost „despre ceea ce se întâmplă cu credincioșii din Ucraina, despre distructivitatea scindării și impactul negativ al acesteia asupra relațiilor dintre cele două țări”.

„Și sarcina noastră este să contracarăm cât mai mult acest lucru, să restabilim relațiile și să le consolidăm pe baza valorilor ortodoxe. Sper că acest lucru va afecta starea de spirit din mediul bisericesc”, i-a spus președintele MAP Arhiepiscopului Ieronim.

Potrivit acestuia, șeful EOC a fost de acord cu această poziție. „A făcut o declarație neașteptată. El a spus că, într-adevăr, în faptele sacre, facem greșeli, iar acest lucru duce la consecințe grave, la suferința oamenilor. Arhiepiscopul a spus că s-a gândit mult la asta. A fost foarte amabil, a fost o atmosferă foarte plăcută. El a spus că speră că, cu ajutorul lui Dumnezeu, eforturi comune, și pocăință, ne vom restabili comunicarea”, a afirmat Gavrilov.

El a mai spus că Arhiepiscopul a invitat nu numai parlamentari ruși, ci și tineri ruși ortodocși să viziteze Grecia „pentru a putea vorbi cu tinerii greci, pentru a consolida relațiile”.

„Am vorbit despre Athos. Arhiepiscopul a spus că se va ruga pentru noi și Athos, iar pelerinajele care se fac, întăresc relațiile noastre”, a declarat șeful IAP, adăugând că, în opinia sa, în acest moment ÎPS Ieronim nu își poate schimba poziția cu privire la „problema ucraineană”.

Sursa: https://spzh.news/ru/news/80184-glava-epc-sozhalejet-o-raskole-pravoslavija-i-nadejetsya-na-primirenije-s-rpc