Biserica este scăldătoarea Vitezda, unde oamenii dobândesc vindecare sufletească

În evanghelia duminicii de astăzi, a patra după înviere, este relatată minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda, care zăcea în neputința trupească de 38 de ani. Acest om era în suferință trupească, dar și suferință sufletească, fiindcă nimeni nu se găsise până atunci să-l ajute să intre în apă și să se vindece atunci când îngerul Domnului se pogora și tulbura apele tămăduitoare. Dar cu toate acestea el nu-și pierde răbdarea și credința, deși așteptase ani mulți această minune dumnezeiască. Și tocmai după ani mulți de răbdare, iată că se găsește, dar nu un om oarecare, ci Iisus Hristos, care îi spune bolnavului: „Scoală-te, ia-ți patul tău și umblă!”

După vindecare Iisus îl întâlnește pe omul vindecat la templu unde acel om vindecat în timpul Sabatului fusese ispitit de farisei. Iisus îi spune celui vindecat: „Iată, te-ai făcut sănătos, de acum să nu mai păcătuiești, ca să nu-ți fie și mai rău!”

Din aceste cuvinte ale Mântuitorului înțelegem un lucru foarte clar: „cauza bolilor, a tuturor suferințelor din această lume este păcatul”. Păcatul de multe ori poate este o greșeală a noastră sau a părinților noștri, pentru care plătim de multe ori cu ani mulți de suferință sau toată viața. Iar uneori oamenilor li se trimit tot felul de încercări ori de pedepse spre a se îndrepta.

Sfânta Scriptură ne învață că Biserica este trupul lui Hristos, iar Hristos este Capul ei (Efeseni 1,22-23). Iisus izbăvitorul este doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, iar Biserica sa este spitalul sufletelor și al trupurilor unde cei credincioși își găsesc alinare și tămăduire. Biserica este Vitezda, scăldătoarea duhovnicească pentru milioane de oameni, este izvorul de apă vie și tămăduitoare pentru toți cei care cred în mila și puterea lui Dumnezeu de a vindeca pe om de toate neputințele sale. Duhul Sfânt continuă să fie prezent în lume, să lucreze și să vindece în Biserica lui Iisus izbăvitorul.

Porunca lui Hristos și datoria bisericii sale este să ne învețe cum să ne alinăm unii altora suferințele trupești și cele sufletești, cum să ne ajutăm unul pe altul să intrăm în scăldătoarea Vitezda atunci când îngerul Domnului tulbură apele. Desigur că noi, oameni fiind, nu putem face minunile vindecărilor așa cum le-au săvârșit Iisus și apostolii săi, dar minunea pe care într-adevăr o așteaptă Dumnezeu de la noi este ca fiecare din noi, la locul său și după puterile sale să fie omul pe care îi așteaptă cel aflat la nevoie. Fiindcă Fiul Omului ne-a învățat să ne iubim unii pe alții, precum El ne-a iubit pe noi. (Ioan 15, 12)

 Sursa: Creștin Ortodox