Recomandări privind oficierea slujbei Învierea Domnului, adresat clerului și credincioșilor Episcopiei de Ungheni și Nisporeni

1. Oficierea slujbei praznicale Învierea Domnului, precum și slujbele din Săptămâna Patimilor vor fi oficiate conform recomandărilor în condițiile stării de urgență emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

 

2. Bisericile să fie dotate, în noaptea Învierii, cu sistem audio, și după dorință preoții să slujească afară, deoarece bisericile se află în mijlocul localității, iar mulți creștini vor avea posibilitatea să urmărească slujba din curtea casei.

 

3. Preotul va mărturisi creștinii având mască de protecție, iar creștinii e de dorit ca să scrie păcatele pe foaie care va fi citită de preot.

4. Focul Sfânt de la Ierusalim va fi adus în episcopia noastră după rutele cum urmează cu popasurile respective:

Chișinău – Hîncu – Nisporeni – Frăsinești – Ungheni. Responsabil preot Nicolae BOIAN, tel: 069451594

Chișinău – Călărași. Responsabil preot Grigore DODON, tel: 069138970

Chișinău – Hîncești. Responsabil preot Serghei SLANINĂ, te: 069309956

5. Doritorii de a lua Focul Sfânt de la biserică în noaptea Învierii Domnului va fi posibil, dar să fie protejați cu măști și mănuși ținând distanța socială de 1,5m – 2m.

 

6. Preoții să facă un program liturgic când și cum vor organiza împărțirea Focului Sfânt și sfințirea prinoaselor de Paști pe la casele oamenilor sau după traseul discutat cu Autoritățile Publice Locale și enoriașii.

 

7. Venim cu un îndemn deosebit față de persoanele în etate cu vârsta peste 63 ani să stea acasă în autoizolare fără să ia parte la Slujba Învierii sau la sfințirea prinoaselor de Paști, dar preotul să găsească o modalitate de a aduce bucuria sărbătorii la ei acasă.

 

8. Paștile Blajinilor din acest an, ce cuprinde pomenirea celor răposați în cimitir, se amâna pentru zilele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (a Cincizecimii).

 

9. Referitor la desfășurarea programului liturgic din noaptea Învierii Domnului pentru orașe, o să fie o notă informativă aparte.