Mesajul de felicitare al Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, adresat Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, cu ocazia împliniri celor 65 de ani de viață

Înaltpreasfințite Stăpâne și Părinte duhovnicesc al Bisericii Ortodoxe din Moldova, ziua de 18 august a fiecărui an, care e una semnificativă şi de-o importanţă covârşitoare pentru Înlatpreasfinţia Voastră, ne prilejuiește posibilitatea de a vă adresa cu toată dragostea şi sinceritatea cele mai alese şi calde cuvinte de felicitare. Însă anul acesta, ajungând la onorabila vârstă de 65 de ani de viaţă pământească, suntem şi mai întreptăţiţi, şi mai motivaţi sufleteşte, de a veni fieşte, în faţa Înaltpreasfinţiei Voastre, cu şi mai multe gânduri recunoştinţă şi urări de bine.

Celebrând omagierea celor 65 de ani de viaţă, ne aducem totodată aminte de regretaţii şi minunaţii părinţi ai Înlatpreasfinţiei Voastre, Vasile şi Vera, care născându-vă, s-au îngrijit să vă ofere nu doar o creştere trupească, ci mai ales una duhovnicească, având astfel parte de o educare în cel mai creştinesc mod în mijlocul unei familii unde via duhul dragoste creştine şi grija de mântuirea sufletului. Astfel, călăuzit de sfaturile părinteşti ale tatălui, dar mai ales întărit de rugăciunile sârguincioase ale mamei, v-aţi avântat din copilărie spre Hristos, de care v-aţi şi legat viaţa, nedespărţindu-vă nicicând de El, nici în vremea studenţiei, nici în vremea serviciului militar, chiar dacă vremurile nu erau tocmai prielnice pentru Credinţa Ortodoxă.

Mai mult decât atât, încă te tânăr v-aţi dovedit a fi un slujitor râvnitor a lui Hristos, fiind 8 ani de zile la Catedrala „Adormirii Maicii Domnului” din oraşul Smolensk, ipodiacon, diacon, apoi preot. Cu aceeaşi râvnă l-aţi slujit pe Hristos încă 8 ani de zile la  Catedrala „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Cernăuţi, ca după aceasta, văzând Dumnezeu dragostea şi credinţa râvnitoare faţă de El, să Vă cheme spre o slujire mai înaltă, cea a arhieriei. Astfel, prin Pronia Divină aţi ajuns nu doar întîi stătătorul Bisericii din ţara noastră, ci vă putem socoti dea dreptul, un înger ocrotitor şi călăuzitor al Bisericii Ortodoxe din Moldova.

De aceea, în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere, la acest frumos popas aniversar, vă dorim ca Bunul Dumnezeu să vă dea şi-ncontinuare puteri duhovniceşti şi trupeşti, ca să puteţi cu acelaş devotament, curaj şi râvnă să-L slujiţi pe Hristos şi să oblăduiţi părinteşte cu grijă arhierească Biserica Ortodoxă din Moldova şi pe fii ei duhovniceşti, îndreptându-i spre limanul mântuirii. Harul cel întăritor, Mila cerească, Pacea sufletească şi Bucuria duhovnicească să fie daruri nelipsite din viaţa Înlatpresfinţiei Voastre.

Întrucât un părinte al Bisericii spunea că, „fiecare an al vieţii pământeşti, e o treaptă a scării ce ne urcă spre Împărăţia Cerească”, vă dorim ca Hristos să vă fie sprijin, călăuză şi întărire, ca să puteţi cu multă sănătate şi bucurie să urcaţi pe scara vieţii, pentru a vă întâlni cu Împăratul Cel Nemuritor şi să vă învredniciţi în cele din urmă de cuvintele Sale pline de mângâiere şi bucurie: „Vino slugă bună şi credincioasă, stai de-a dreapta Mea şi moşteneşte Împărăţia Cerească”.

Întru mulți și fericiți ani, şi toţi binecuvântaţi de mâna Proniatoare a lui Dumnezeu, Înaltpreasfințite Stăpâne!

Cu frăţească dragoste în Hristos Domnul,
+ PETRU,
Episcop de Ungheni şi Nisporeni