- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Preasfințitului PETRU, i-a fost prezentat proiectul ce prevede reconstituirea unui edificiu important al Sfintei Mănăstirii Hîrjauca

Joi, 29 octombrie 2020, în a doua parte a zilei, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a avut o întrevedere de lucru în Reședința Episcopală de la Mănăstirea Hîncu, cu Părintele Arhimandrit, KIRIL (Braguța), Starețul Mănăstirii Hîrjauca și Președintele Sectorului Eparhial Mănăstiri și Viață Monahală.

Această întrevedere a vizat unele discuții pe marginea proiectului ce prevede reconstituirea bisericii de iarnă „Sf. Ierh. Spiridon al Trimitundei”, din complexul Mănăstirii Hîrjauca, din raionul Călărași. Părintele Arhimandrit a prezentat Preasfinției Sale întregul proiect vizat și aprobat de Ministerul Culturii și Cercetării din Republica Moldova, în privința reconstituirii edificiului amintit.

Trebuie să specificăm că acest proiect, zicem noi unul foarte important și grandios prin urmare, prevede refacerea și reconstruirea în forma originară a întreg edificiului, care încorporează: biserica de iarna „Sf. Ierh. Spiridon al Trimitundei”, Casa arhierească, ce pe timpuri era reședința de vară a arhiereilor din Moldova, și chiliile pentru obșea monahală.

O spunem nu doar nou, ci și experții în arhitectură și reconstituirea edificiilor istorice, că acest ansamblu arhitectonic – biserică, casa arhierească și corpusul de chilii – reprezintă o adevărată operă de artă, rar întâlnită. De aceea și a fost nevoie de un timp mai îndelungat pentru aprobarea și vizarea acestui proiect, care permite deja oficial să fie începute lucrările la reconstituirea edificiului menționat.

Menționăm că Părintele Stareț a dat de la început ascultare de toate sfaturile și îndrumările Preasfințitului PETRU, care l-a îndemnat pe părintele Arhimandrit să întreprindă corect, toți pașii necesari, la ministerul de resort și toate organele abilitate, care sunt în drept să permită și să avizeze reconstituirea edificiului amintit.

În cadrul acestei întrevederi, Ierarhul s-a familiarizat cu toată documentația și schițele de proiect ale viitorului edificiu monastic. Trebuie să menționăm și faptul că Ierarhul a rămas mulțumit de străduința exemplară a Părintelui Stareț, Arhimandritul KIRIL (Braguța), ce a depus-o pentru a obține respectivele acte și proiect. Totodată Preasfinția Sa i-a dat câteva sfaturi utile și importante în privința următoarelor acțiuni pe care părintele le va face în privința materializării proiectului prezentat, dorindu-i putere și ajutor de la Dumnezeu, iar de la oamenii de bună-credință sprijin și susținere materială și financiară, ca să poată duce la bun sfârșit toate lucrările de construcție ce vor demara aici.

În cadrul acestei întrevederi a fost stabilită și data pentru o ulterioară vizită a Chiriarhului la fața locului, pentru a săvârși o slujbă de binecuvântare la începerea lucrărilor de reconstituire arhitectorală a edificiului amintit.

P. S. Amintim că edificiul de care aminteam – biserica de iarnă, Casa arhierească și corpusul de chilii – care face parte din ansamblul monastic al Sfintei Mănăstiri Hrîrjauca, cu hramul „Înălțarea Domnului”, ce își are începuturile prin anii 1740, a fost construit în anii 1840-1848, de vrednicul de pomenire, harnicul și înțeleptul stareț de atunci, Arhimandritul SPIRIDON (Filipovici).

Biserica „Sf. Ierh. Spiridon al Trimitundei” cu edificiile aferente, întrucât a fost construită din piatră și după norme arhitectorale bine puse la punct, a rezistat în timp, până la incendiul devastator din anul 1992, care a distrus totalmente frumosul și grandiosul edificiu dat. De la respectivul incendiu, care după mărturii sigure, a fost provocat cu bună știință și voință de oameni răuvoitori, a rămas pe peretele altarului bisericii amintite doar două icoane din frumoasa pictură care împodobea ca un veșmânt prețios această biserică.