Demersul Preasfințitului Episcop PETRU, către oficialitățile locale și raionale din cuprinsul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, privind stabilirea zilei de duminică, zi liberă pentru piețele din subordinea acestora

D E M E R S

Episcopia de Ungheni şi Nisporeni din cadrul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove este receptivă la atitudinea oamenilor faţă de societate, faţă de credinţă, faţă de valorile tradiţionale. În contexul contemporan, unde există pericolul de a se pierde din valorile autentice, din dorinţa de a contribui la formarea şi păstrarea unei societăţi decente, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni,în urma multor adresări din partea credincioşilor şi a preoţilor, respectuos vine cu rugămintea de a lua o poziţie creştină faţă de credinţa noastră, faţă de Dumnezeu şi faţă de  Legea Dumnezeiască.

Credincioşii din cuprinsul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni, marea majoritate  creştini ortodocşi, care cred într-un Dumnezeu Treimic, care cred în Una, Sfîntă, Sobornicească şi Apostolească Biserică şi care cinstesc Ziua Domului – Duminica, cer ca să interveniţi direct, să facilitaţi organizarea acestei zile – Duminica, de a fi închinată Domnului.

Nimic în lumea aceasta nu este întâmplător, dar totul are un anumit mers, fapt ce îl putem seziza urmărind și hotărârile PROCESULUI – VERBAL, a Celulei de criză a Comisiei extraordinare pentru situații Excepționale din mun. Ungheni Nr. 11 din 11 mai 2020, precum că: Se sistează activitatea piețelor (închise si deschise) din mun. Ungheni în ziua de duminica până pe data de 31 mai 2020.

În anul 2014, dar și astăzi, în acest context, cerem ca ziua de Duminică – ziua de piaţă din orașele: Ungheni, Nisporeni, Hîncești și Călărași, să fie o zi de odihnă, zi liberă de activități, să citească o carte, să facă o vizită,o zi în care credincioșii să poată merge la Biserică, ş.a. Nădăjduim că programul de lucru a piețelor care este aprobat începând cu 11 mai 2020 și anume ca Piața Centrală din Ungheni să fie deschisă în zilele de marți, joi și sâmbătă; duminica – zi liberă, să fie în permanență, după cum solicită și lucrătorii de la piață și alți oameni din localități.

Preoții fiind duhovnici-psihologi, discută cu oameni de diferite vârste și observă lipsă de timp pentru comunicare cu familia, mai ales cu copiii, căci pe întreg parcursul săptămânii părinții sunt la serviciu, iar copiii la școală și nu prea au timp de a se bucura împreună. Ziua de duminică, ar putea fi pentru familie o zi petrecută împreună frumoasele momente ale vieții fie acasă, în parc, la un meci de fotbal, sau în ospeție la rude sau bunei, totuși ziua dedicată odihnei trebuie să fie ajustată la adevărata sa menire.

Credem  că ajutăm la o educare corectă a societății și a copiilor, iar în rezultat vom  avea oameni sănătoși, amabili, credincioși, empatici unul faţă de altul şi patrioţi.

Un exemplu bun ne sunt ţările dezvolate. Parlamentul din Ungaria a aprobat o lege care interzice majorităţii magazinelor să fie deschise duminica.

În ţările dezvoltate din Vest precum Franţa şi Germania, de unde sunt cei mai mari retaileri  (Carrefour, Auchan, Cora, Metro sau Real), dar şi în ţări mai puţin dezvoltate, precum Cipru magazinele sunt închise duminica. În Germania, magazinele sunt închise duminica, fapt prevăzut prin Constituţia statului, unde se arată că duminica este considerată o zi de sărbătoare publică.

Ziua de Duminică este o zi în care nu se lucrează, nu se face comerţ dar se participă la Sfânta Liturghie, este zi dedicată propriei familii și celor bolnavi și suferinzi. A  fost instituită drept zi de odihnă la 7 martie 321 de împăratul Constantin I. Sfinţii Apostolii au serbat ziua de Duminica (Faptele  Apostolilor  20,7; I Corinteni 16,1; Apocalipsa. 1, 10). Ziua de Duminică a fost întărită la I Sinod Ecumenic, în anul 325, ca fiind Ziua Domnului, în acest sens dîndu-se canoane, sfaturi şi restricţii.

Sperăm că veţi acţiona corect, dragostea faţă de Dumnezeu şi faţă de poporul creştin fiind singurul criteriu de judecată.

Cu profund respect,

+PETRU

EPISCOP DE UNGHENI ŞI NISPORENI