- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Preasfințitul Episcop PETRU, a liturghisit la Catedrala Episcopală din municipiul Ungheni

În această zi binecuvântată din perioada Postului Mare, când Biserica Ortodoxă face pomenirea uneia din cele mai mari minuni a Mântuitorului Iisus Hristos, cea a învierii lui Lazăr, Preasfinţitul PETRU, Episcop de Ungheni si Nisporeni a oficiat Sfînta şi Dumnezeieasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.

Alături de Ierarh au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei iar  după citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul PETRU, a explicat ideia evangheliei de astăzi: ,,Domnul Vieţii numeşte moartea „somn”. O cit de mare mângâiere sunt cuvintele acestea pentru noi! O ce dulce veste este aceasta lumii! Moartea trupului, prin urmare, nu înseamnă sfârşitul omului, ci ea este doar un somn din care El ne poate trezi; El Care a trezit praful pământului la viaţă prin Cuvântul Său.

Când Domnul a strigat cu glas mare Lazăre! (Ioan 11: 43), omul s-a trezit şi a trăit. Domnul cunoaşte numele fiecăruia dintre noi. Dacă Adam a cunoscut numele fiecărei creaturi a lui Dumnezeu, cum atunci să nu ne cunoască Domnul nostru pe fiecare după nume? El nu numai că ne cunoaşte pe fiecare după numele nostru, dar ne şi cheamă pe nume. O, dulce este glasul de viaţă dătător a Unului Singur iubitor de oameni! Acest glas poate ridica şi din pietre fii ai lui Dumnezeu. Cum atunci nu ne-ar putea ridica El şi pe noi din somnul cel de piatră al păcatului?

S-a povestit că un om a ridicat piatra ca să-l ucidă pe fratele lui. Dar în acea clipă a auzit glasul mamei lui strigându-l pe nume. Doar ce a auzit acel glas şi braţul a început să-i tremure. El a dat drumul pietrei şi i-a fost ruşine de fapta lui rea. Glasul mamei lui l-a împiedicat să comită crima, păcatul de moarte. Dacă glasul unei mame poate mântui şi scăpa de la moarte, cu cit mai mult nu va face-o glasul lui Dumnezeu, Făcătorul vieţii?

Ori de câte ori Domnul a strigat pe cineva pe nume, chiar mort cu trupul fiind acela, el s-a trezit şi a înviat. Dar dacă cel mort era mort cu sufletul, el nu s-a trezit şi nu a înviat când l-a strigat Dumnezeu. Căci pentru această trezire, şi pentru această viaţă, trebuie ca cel strigat să vrea să audă glasul care-l cheamă. O, Iudă! Tu vinzi cu o sărutare! Iuda, cu o sărutare vinzi pe Fiul Omului (Luca, 22: 48)? Iată, aşa a strigat Glasul Dătător de viaţă, dar cel mort cu sufletul nu l-a auzit! Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti (Fapte 9: 4)? Acelaşi Glas Dătător de Viaţă a strigat iar cel adormit in somnul păcatului a auzit şi s-a trezit şi s-a făcut viu. Cu adevărat, mult mai adânc este somnul păcatului decât somnul morţii, iar cel căzut in somnul păcatului cu greu se mai poate trezi.

După rugăciunea “Tatăl nostru…” creştinii care s-au mărturisit și au primit dezlegare de la duhovnic s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.