Festivalul Internaţional de Toacă şi Clopote din or. Victoria, jud. Braşov – o frumoasă și importantă activitate spirituală cultural-artistică

Săptămâna trecută, Marţi 3 iulie 2018, în or. Victoria, jud. Braşov (România), la biserica „Sf. Împ. Constantin și Elena” s-a desfăşurat ediţia a XV-a, a Festivalului Internaţional de Toacă şi Clopote pentru elevi. Acest Festival se desfăşoară din anul 1995, datorită organizării impecabile a părintelui Octavian SMĂDU, paroh al bisericii menţionate, în colaborare cu Primăria locală şi cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului.

Astfel, cu binecuvîntarea Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, la respectivul Festival, a fost prezent un grup de elevi din cuprinsul Episcopiei, condus de prot. Ştefan RÎMBU, Preşedintele Sectorului Eparhial Relaţii Culturale.

Menționăm că, scopul şi importanţa acestui Festival este de ai familiariza şi ai face pe copiii de toate vârstele, să îndrăgească şi să stăpânească talentul de a suna clopotele şi toaca, dar totodată de a perpetua prin tânăra generaţie frumoasa tradiţie bisericească a cântecului de clopote şi toacă. În acest scop, anul acesta au participat peste 100 de copii între 5 şi 14 ani, din mai multe judeţe din România, dar şi reprezentanţi din Rep. Moldova, Italia, Ucraina şi Ungaria.

Încă de dimineață, copiii s-au prezentat la biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena” din or. Victoria, de unde, îmbrăcaţi în frumoase costume populare, specifice zonei din care veneau, au făcut un marş al portului popular în sunete de toacă până la primăria oraşului Victoria, unde au fost întâmpinați călduros de Dnl primar George CRISTIAN, apoi au mers la Casa de Cultură, iar de aici s-au întors spre biserică, unde s-a desfăşurat Festivalul. Aici deja, fiecare concurent, la toaca amenajată corespunzător, au impresiont fiecare prin talentul lor, bătând cu multă isteţime și tact toaca.

În cuvântul oferit, atât la primărie, cât şi la biserică, prot. Ştefan RÎMBU a ţinut să mulţumească organizatorilor pentru invitaţia oferită şi primirea călduroasă, asigurându-i pentru viitor pe organizatori de colaborare pe tărâm cultural. La rândul lor organizatorii şi gazdele au adus sincere mulţumiri Preasfinţitului PETRU, Episcop de Ungheni şi Nisporeni, pentru disponibilitatea şi bunăvoinţa de a fi prezent la acest consacrat Festival, prin grupul de copii din Rep. Moldova.

La finalul concursului, participanţii au fost apreciați corespunzători, oferinduli-se din partea organizatorilor, cu multă generozitate medalii, diplome și daruri. Prin urmare, concurenții din partea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, au fost apreciați, doi luând locul III, iar doi locul II.

Totodată menționăm că, prot. Ștefan, din partea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oferit în virtutea colaborării, dar și în semn de recunoștință și apreciere pentru frumoasa activitate spirituală cultural-artistică, diplome, Primăriei și Domnului George CRISTIAN, Primar al orașului Victoria, dar și paroiei și însuși parohului bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena”, părintelui stavrofor Octavian SMĂDU, inițiatorul și organizatorul frumosului Festival. Pentru acest gest mărinimos și foarte important, respectivii, au transmis mesaje de sincere mulțumiri Preasfințitului PETRU, dar și profunde recunoștințe pentru colaborare Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, reprezentată, așa cum s-a și menționat, de către prot. Ștefan RÎMBU.