- Episcopia Ungheni - https://episcopia-ungheni.md -

Tinerii – Provocare Misionară Pentru Parohie

Cugetând, la vârsta înțelepciunii, regele Solomon scrie, în cartea Ecclesiastului: „Bucură-te, omule, cât ești tânăr și inima ta să fie veselă în zilele tinereții tale” (Eccl. 11, 9).

   În societatea de consum din zilele noastre, marcată tot mai mult de o mentalitate care orientează copiii şi tinerii spre senzaţionalul artificial şi profitul material, este esenţială cultivarea unei educaţii integrale care să modeleze şi să cultive pe om nu numai profesional, ci şi spiritual. Lucrul cu tinerii este esențial într-o comunitate parohială normală, la fel cum este esențial și în cadrul unei familii sănătoase. Este, de altfel, modul cel mai practic prin care tinerii pot înțelege taina iubirii lui Dumnezeu, în Iisus Hristos, în sânul familiei extinse. Lucrul cu tinerii presupune, în primul rând, disponibilitateconștiință și dragoste, toate însoțite de răbdare și înțelepciune. Însă activitatea cu tinerii într-o parohie mai necesită și o așa-numită infrastructură de tineret. Deși termenul poate părea ușor rigid, nu este nici pe departe așa.

   Conștineți fiind de importanța tinerilor și a orei de religie în școală, care este un apostolat educational, o misiune sfântă deopotrivă spirituală şi socială, adică o chemare şi o trimitere din partea lui Dumnezeu pentru a modela suflete tinere în comuniune de iubire faţă de Dumnezeu şi de semeni, dar şi în comuniune cu toate generaţiile de sfinţi din toate timpurile. De aceea, considerăm că nu există vreo investiţie mai mare decât transmiterea credinţei ca lumină pentru viaţa în societate, dar şi pentru a dobândi viaţa veşnică în împărăţia iubirii veşnice a Preasfintei Treimi. Adevărul acesta se cuprinde în cuvintele Domnului Iisus Hristos când întreabă: „Ce îi foloseşte omului să câştige lumea dacă îşi pierde sufletul său?” (Marcu 8, 36) sau: „Ce ar da omul în schimb pentru sufletul său?” (Marcu 8, 36). Iar Sfântul Ioan Gură de Aur se întreabă: „Ce câştig avem de pe urma vieţii acesteia (pământeşti), dacă nu ne folosim de ea ca să o câştigăm pe cea viitoare (cerească)?” (Omilii la Matei, Omilia 90, 3).

   Cu binecuvântarea Preasfințitului PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, parohul bisericii cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, din orașul Nisporeni, preotul Petru CIOBANU, i-a implicat pe tinerii din parohie în diferite activități misionare: